7 500 жени годишно у нас раждат без бременността им да

...
7 500 жени годишно у нас раждат без бременността им да
Коментари Харесай

Експерти: Обществото плаща висока цена за непроследените бременности

7 500 дами годишно у нас раждат без бременността им да бъде проследена от доктор.

„ Тези 7 500 деца, които се раждат от непроследени бременности, са приблизително за последните 10 години. Те са почти константни като брой, само че като дял от всички раждания непрестанно се усилват, тъй като спадат останалите деца . “ Това съобщи пред БНР Венелин Стойчев, лекар по социология от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Данните демонстрират, че едно от всеки 10 деца, които се раждат, е от непроследена бременност , а това крие опасности за майката, екипа, който води раждането и самото дете, добави Стойчев.

 Венелин Стойчев

От по този начин родените деца най-малко една трета са се разболели поради затруднения от зараза на майката по време на бременността , която не е била лекувана, уточни Венелин Стойчев. Според него разноските за преодоляване на сходна зараза са несравнимо по-малки от тези за лечение на дете, родено от непроследена бременност.

„ Като общество ние влагаме по-късно в превъзмогването на последствията от някакви дребни неща, вместо да не ги позволяваме . “

От 2009 година се опитваме да приказваме по тази тематика , акцентира той.

„ Едно недоносено дете или дете от непроследена бременност, като се изключи че ни коства скъпо, е жертва на последна неправда, която е социална “, разяснява в предаването „ Преди всички “ Александър Миланов, обществен служащ и експерт по детски права.

 Александър Миланов Снимка: БНР

„ Това, че неговите родители не могат под една или друга форма да си платят здравните осигуровки, не значи, че детето би трябвало да заплати цената. Като теглим чертата, то заплаща цената . “

Миланов посочи, че хората без здравни осигуровки не са безусловно от ромския етнос.

„ 60:40 е процентното систематизиране. 40% от дамите, които раждат от непроследена бременност, се самоопределят като българки . “

„ От тези към 105-110 000 дами в България във фертилна възраст, които не са здравно обезпечени, към 40 хиляди са от български генезис. Трябва ясно да кажем, че това не е единствено ромски проблем “, добави Венелин Стойчев.

„ 7 хиляди са тези майки. С парите, които ние влагаме единствено за няколко деца, с цел да ги излекуваме от тези последствия, които предизвиква непроследената бременност, може да платим за всички 7 хиляди майки “, акцентира Александър Миланов. По думите му тези дами имат право на един обзор и един пакет проучвания преди самото раждане, само че не търсят тази помощ, тъй като добре схващат, че няма да я получат.

Наредба 26 урежда здравната грижа преди раждането на дами, които не са здравно обезпечени. Според Стойчев няма по какъв начин по тази разпоредба да приказваме за следене от един-единствен обзор. Той означи още, че на национално равнище даже при здравноосигурените родилки не се реализира заложения по програмата за майчино здраве размер от 12 прегледа , като приблизително се вършат по 4-4,5 прегледа и не се покриват  стандартите за проследимост.

С акцията „ Всяко бебе е скъпо “ ще бъде изработен опит да се усили обсегът на Наредба 26 .

По най-консервативните оценки, в случай че се заложат по 4 прегледа , което е стандарт за Африка, а не за развитите общества, това би коствало 605 000 лв. , разясни Венелин Стойчев.

В момента у нас се харчат към 65 милиона лв. за болнична помощ след раждането на деца от непроследени бременности. 

Александър Миланов дефинира като „ най-тъжния публичен абсурд “, че би трябвало да се потвърждава, че всички деца би трябвало да се раждат от проследена бременност, а Венелин Стойчев посочи, че причините са „ стоманени “ и всички налични данни, с цел да се предприеме смяна, са отворени и общодостъпни.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Снимки в обявата: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР